Lavalampor.se - Hitta och köp lavalampa här!

Lavalampor.se till salu, kontakta oss på info@lavalampor.se vid intresse.

Villkor & info


Vanliga frågor om lavalampor

+ Varför är min lavalampa grumlig?
En lavalampa kan bli grumlig av två anledningar. Antingen har lavalampan blivit skakad medan den varit varm eller så har den nått sin livslängd på cirka 2000 ljustimmar.

+ Varför har min lavalampa bubblor i glaset?
Lavalampans flaska är tillverkad i en automatiserad flaskfabrik. Små bubblor är normalt och tillkommer under tillverkningsprocessen.

+ Är lavalampor lämpliga för barn?
Ingen lavalampa som säljs är lämpliga för barn under 14 år. Lavalampan bör placeras utom räckhåll för barn under 14 år.

+ Vad är skillnaden i kvalité mellan Mathmos lavalampor
    och andra märken av lavalampor?
Mathmos använder sig av en speciell lavaformula som ger bättre lavaflöde, längre liv, klarare vätska och mer livliga färger. Delarna av metall är tjockare och kan handpoleras vilket ger en snygg glans. Säkerhets- och ljuskvalitén kontrolleras av flera organisationer. Till skillnad från övriga lavalampor på marknaden så har Mathmos reservdelar; man kan byta ut en specifik del för en mindre summa istället för att behöva köpa en helt ny lavalampa.

+ Hur lång tid tar det innan lavalampan är helt igång?
Lavalampan ska vara igång efter cirka 60-90 minuter. Först kommer det bildas långa trådar lava upp mot toppen, därefter börjar bubblor med lava färdas upp och ner. Om lavalampan inte är igång inom två timmar kan det bero på att den står för kallt, till exempel i ett för kallt rum, nära ett fönster, för nära luftkonditionering eller liknande. Rummet måste vara minst 20 grader varmt för en fullt fungerande lavalampa.

+ Lavalampan har en bubbla högst upp som inte rör sig?
Det beror på att lavalampan är överhettad. Den kan ha varit på i över den rekommenderade tiden på 8 timmar. Alternativt står den för varmt till, vid ett element, spis, varm tv/dator eller liknande. Pröva att flytta den till ett svalare ställe.


[ Öppna alla | Stäng alla ]

+ Kan jag återvinna en använd flaska?
Ja, stick hål på metalltoppen med ett vasst föremål och häll ut vätskan. Flaskan sorteras som en vanlig glasflaska.

+ Kan man köpa ny vätska/’lava’ till lavalampan?
Ja, möjlighet finns att köpa flaskor separat, hör av dig till oss på info@lavalampor.se vid intresse.

Astrobaby/Telstar flaska: 529 kr.
Astro Original/Heritage Astro flaska: 549 kr.
Priser inklusive frakt.

+ Glasflaskan verkar stå ojämnt i botten på lavalampan?
Flaskorna har små variationer som kommer från produktionsprocessen. Testa att snurra på glasflaskan så ska den till slut hamna i rätt läge.

+ Hur länge håller en lavalampa?
Livstiden för Mathmos lavalampor är minst 2000 ljustimmar och garanti på ett år medföljer.
+ Vart kan man köpa ny halogenlampa till lavalampan?
Halogenlampor till din lavalampa går att köpa hos oss för 79 kr per styck inklusive frakt. Hör av dig på info@lavalampor.se så ordnar vi detta.

+ Varför bildas det långa “trådar” i lavalampan?
Det är helt normalt och uppstår under uppvärmningsprocessen. Låt lavalampan stå på lite längre så kommer lavan börja röra sig harmoniskt.

+ Varför lyser inte min lavalampa?
Kolla så att glödlampan inte är glapp, skruva åt den om det går. Lavalampan kan ha uppnått sin totala livslängd, men har det hänt inom ett år från köpet gäller garanti. Hör av dig till oss på info@lavalampor.se.

Tänk på att en lavalampa kan nå hög temperatur och ska därför inte vara tänd för länge utan uppsikt. För att vara på den säkra sidan bör de vara tända i högst åtta timmar åt gången.Historia om lavalampan

Sedan lavalampan uppfanns på 60-talet har den varit en vanlig syn i våra hem. Lavalampan är inte enbart en lampa, den är en levande och trevlig inredningsdetalj som underhåller både unga och gamla.

Lavalampor utvecklades på 1960-talet av engelsmannen Edward Craven-Walker. Idén fick han från en pubrunda där han såg en rund uppfinning med två olika vätskor som inte blandades. Edward förstod potentialen och efter några års tester så kunde han år 1963 lansera den första lavalampan som fick namnet Astro. Den modellen är vi på Swedish Lava Lights glada över att ha till försäljning. Tillsammans med sin fru Christine så startade Edward därefter företaget Crestworth som år 1992 bytte namn till Mathmos. Mathmos är därför en av våra leverantörer i vår strävan efter att sälja lavalampor av så hög kvalité som möjligt.

Vad består då en lavalampa utav? Inte av lava som man kanske vill tro! Det är istället vax som flyter runt i glaskupan och efterliknar lavaklumpar, därav dess namn. För att en lavalampa ska fungera så krävs det en lampa i botten som värmer upp vaxet. Värmen får sedan vaxet att stiga uppåt. Ju längre ifrån vaxet kommer lampan i botten, ju svalare blir det. Vaxat faller därav till sist tillbaks till botten för att, när det blir varmt igen, stiga. Det är den här cykeln som har lett till lavalampans unika utseende och popularitet, den finns numera i många olika färger och former.